ردکردن این

هرآنچه باید درباره صحافی بدانید!

هرآنچه باید درباره صحافی بدانید!

صحافی هنری سنتی می‌باشد که مهارت زیادی را می‌طلبد. فرایند جمع آوری، بستن و حفاظت از دست نوشته‌ها یا صفحات چاپ شده با جلدی به عنوان محافظ را صحافی گویند. اگر بخواهیم ساده‌تر بگوییم، اگر ما برگه‌های چاپ شده یا برگه‌های دست نویس خود را به هر طریقی به هم متصل کنیم به این عمل صحافی می گویند.

صحافی و جلدسازی در دوران صفویه به اوج خود رسید و هنرمندان اصفهانی در تکامل آن ابتکار و خلاقیت بی‌بدیلی از خود نشان دادند بود. در دوره صفویه در سمرقند، بخارا، مشهد و اصفهان کاغذسازی رواج داشت و تا زمان قاجار نیز ادامه پیدا کرد ولی بعد از آن کاغذسازی دستی تنزل و کاغذسازی به شکل دیگری رونق یافت. این هنر در دوره تیموریان و به‌خصوص در مکتب هرات پایه‌گذاری شده بود. انتخاب اصفهان به پایتختی و حمایتی که از هنرمندان به عمل آمد باعث شد قرآن‌های دست نوشته مجلل و فاخر به بهترین وضع و شیوه صحافی شود. نسخه‌های زیادی از شاهنامه، اشعار نظامی، جامی و آثار سایر سرایندگان نامدار و مشهور به دست جلدسازان و صحافان به شاهکارهائی از هنر تبدیل بشوند.

در دوران قاجار بار دیگر صحافان و جلدسازان به احیای این هنر پرداختند. از بزرگان این هنر در دوران قاجاریه آقا محمدتقی اصفهانی است، که علاوه بر صحافی و جلدسازی در طراحی و رسامی و طرح نقشه‌های قالی و کاشی کاری و معرق‌سازی با پوست و بسیاری از فنون دیگر در زمان خود بی‌نظیر بود. فردریش لانکامرر در سال‌های پس از جنگ دوم تا پس از انقلاب ایران نقش مهمی در صنعت صحافی ایران داشت و کتاب‌های صحافی شده او در موزه‌ها و مجموعه‌های خصوصی نگهداری می‌شود.

صحافی در دوران قاجاریه

تکنیک‌های صحافی کتاب سال‌ها است که مورد استفاده قرار می‌گیرد و در طول سالیان زیاد دست‌خوش تغییرات بسیار زیاد شده است. با وجود اینکه دستگاه‌ها و ماشین‌ها روش ساخت کتاب را تغییر داده‌اند، اما وقتی به کتابی دست ساز می‌نگریم، هنوز هم متوجه این هنر دستی که در گذشته نیز استفاده می‌شد، می‌شویم، هنری که به راستی کتاب را منحصر به فرد و به طور فوق العاده ای زیبا می‌کند.

با وجود پیشرفت تکنولوژی و به روی کار آمدن روش‌های جدید صحافی کتاب باز هم می‌توان تفاوت بین کار ماشین و دستی را متوجه شد. پیچیدگی کار یا تیراژ بالای کتاب نیز روی نتیجه‌ی نهایی اثر می‌گذارد. انتخاب روش و تکنیک مناسب صحافی به عوامل متعددی از جمله هدف و کاربرد نهایی کتاب و بودجه‌ی شما بستگی دارد. رایج‌ترین تکنیک‌های صحافی کتاب را می‌توان به چند دسته بندی مختلف تقسیم کرد که عبارتند از:

  • جلد سخت و محکم
  • چسب گرم
  • به وسیله‌ی پانچ
  • با منگنه

انتشارات سی‌دا علاوه‌بر فعالیت در حوزه نشر، بیش از ده سال فعالیت در حوزه چاپ دارد، بنابراین شما می‌توانید با خیال راحت سفارش‌های خود را به سی‌دا بسپارید.

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در reddit

هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!


افزودن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *